Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 1

1308137276

Olejek eteryczny z bergamotki Mohani

Olejek eteryczny z bergamotki Mohani

Cena regularna 20,15 zł PLN
Cena regularna Cena promocyjna 20,15 zł PLN
W promocji Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.
  • Aromatyczny olejek o wyjątkowo bogatym, słodkim zapachu
  • Stanowi cenny element aromaterapii o wszechstronnym zastosowaniu
  • Podbija skręt włosów i wspomaga leczenie trądziku

 

Olejek eteryczny z bergamotki - równowaga dla cery trądzikowej

Bergamotka to wiecznie zielone drzewo cytrusowe, które rośnie na słonecznym południu Włoch. Choć jego owoce są zbyt gorzkie do spożycia, stanowią bogate źródło witaminy A i C, witamin z grupy B oraz minerałów, a ich gruba skórka skrywa pachnący olejek eteryczny. 

Tłoczony na zimno, olejek zachowuje liczne walory pielęgnacyjne, wykazując działanie antybakteryjne, antyseptyczne, łagodzące i przeciwzapalne. Jest cennym sprzymierzeńcem cer tłustych i trądzikowych. Reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum, wspierając kuracje przeciwtrądzikowe. 

Polubią go także Twoje włosy - dodaj kilka kropel olejku do odżywki lub oleju do olejowania, a nabiorą zdrowego blasku i zostaną wzmocnione od cebulek aż po same końce. Olejek z bergamotki pomoże Ci także zmniejszyć ich wypadanie i podbije naturalny skręt włosa.

 

Jak pachnie olejek eteryczny z bergamotki?

Jeśli lubisz pić herbatę Earl Grey, na pewno dobrze znasz zapach olejku eterycznego z bergamotki - to właśnie nim aromatyzowana jest herbata. Olejek jest niezwykle ceniony także w branży perfumeryjnej i kosmetycznej. Ma bogaty, słodko-cytrusowy zapach, który skrywa wiele aromaterapeutycznych właściwości. 

Dodanie kilku kropli olejku do dyfuzora zapachowego podczas pracy lub nauki zwalczy oznaki zmęczenia i odświeży umysł. Unoszący się w powietrzu delikatny zapach bergamotki podnosi na duchu, relaksuje i wspiera spokojny sen. Ciepła kąpiel z dodatkiem olejku poprawi nastrój, zmniejszy bóle mięśni oraz pomoże zapobiec skurczom. 

Otulający, a jednocześnie świeży zapach bergamotki jest idealnym towarzyszem w trudnych sytuacjach życiowych i podczas podejmowania decyzji – łagodzi uczucie stresu i niepokoju, a także poprawia klarowność myśli. Dodany do kosmetyków do ciała, olejek eteryczny z bergamotki pomoże Ci się uporać z nieprzyjemnymi zapachami i uchroni przed ukąszeniami owadów. 

 

Pozyskujemy je z liści, kwiatów, łodyg i owoców metodą destylacji z parą wodną lub tłoczeniem na zimno. Otrzymujesz czystą, skoncentrowaną esencję jednego składnika, która zachowuje maksimum właściwości pielęgnacyjnych i aromaterapeutycznych.  

Butelka z ciemnego szkła zabezpiecza olejek przed działaniem promieni słonecznych, dzięki czemu na dłużej zachowa swoje właściwości pielęgnacyjne i zapachowe. Praktycznym kroplomierzem odmierzysz dokładnie tyle olejku, ile potrzebujesz, a zakrętka posiada zabezpieczenie chroniące przed otwarciem przez dzieci.

 

Jak stosować olejek eteryczny z bergamotki?

  • Wzbogacenie kosmetyków – dodaj kilka kropli olejku eterycznego do ulubionego kremu, płynu do kąpieli, żelu pod prysznic albo balsamu do ciała, aby wzbogacić właściwości pielęgnacyjne produktu i nadać mu piękny zapach.
  • Kąpiel aromaterapeutyczna – do wanny z ciepłą wodą dodaj około 5 – 10 kropli olejku eterycznego. Masuj skórę podczas kąpieli, a po jej zakończeniu nie spłukuj ciała. Kąpiel aromaterapeutyczna nie powinna trwać dłużej niż 30 minut.
  • Aromaterapia – dodaj do dyfuzora powietrza lub kominka do aromaterapii mieszankę wody z kilkoma kroplami olejku. Ciesz się pięknym zapachem i dobrym samopoczuciem!
  • Masaż – dodaj kilka kropel olejku eterycznego do oleju, którym będzie wykonywany relaksujący masaż.
  • Pielęgnacja włosów – kilka kropel olejku dodaj do ulubionej odżywki do włosów, szamponu albo oleju do olejowania. Możesz też dodać olejek eteryczny do wcierki do skóry głowy albo mgiełki do włosów. 

 

Olejek eteryczny z bergamotki – zasady bezpieczeństwa

Jak każdy olejek cytrusowy, olejek eteryczny z bergamotki jest światłoczuły. Należy unikać bezpośredniego światła słonecznego przez co najmniej 12 godzin po nałożeniu go na skórę. Olejek służy tylko do użytku zewnętrznego i w formie rozcieńczonej z innymi produktami. Nie stosuj olejku bezpośrednio na skórę. 

 

Pojemność: 10 ml

Kraj pochodzenia: Włochy

Skład/INCI: Citrus Aurantium Bergamia Peel Oil

Pokaż kompletne dane